Profil thumb Thomas Knutsen - eier av Inperzepta

Slik bygger du merkenavn og tillit på små budsjett

Mine 8 beste råd for oppstartsfirma og små/mellomstore firma som ikke har store markekdsføringsressurser og ønsker bygge merkenavn

Å bygge tillit til et merkenavn på nett er mer en reise enn et mål man enkelt oppnår over natten, spesielt når budsjettet er stramt. Men det betyr ikke at det er umulig. Ved å forstå psykologien bak forbrukernes tillit og implementere strategiske, kostnadseffektive tiltak, kan du gradvis etablere et sterkt og troverdig merke. La meg dykke ned i hvordan dette kan oppnås.

Forstå psykologien bak tillit

Mennesker søker etter pålitelighet, kvalitet og autentisitet i merkene de engasjerer seg med. Tillit bygges over tid gjennom positive erfaringer og konsekvent merkevarebygging. Det er viktig å huske at tillit er følelsesbasert; folk kjøper ofte basert på følelser og rettferdiggjør kjøpet med logikk etterpå. Så, hvordan kan vi anvende denne forståelsen?

Tiltak for å bygge merkenavn og tillit

1. Vis frem din ekspertise og autentisitet

Del din kunnskap og lidenskap gjennom blogginnlegg, veiledninger, og sosiale medier. Dette viser at du ikke bare er ute etter å selge noe, men at du også ønsker å bidra med verdi.
Finn Facebook, X, Linkedin, Reddit osv hvor din målgruppe befinner seg og søker kunnskap og råd. Ikke selg direkte, men bygg merkenavn ved å vise kompetanse og hvordan ditt produkt eller tjeneste løser et problem folk har.

Lag blogginnlegg som svarer direkte på det folk lurer på. Her er Google sin “Mer å spørre om” et bra sted å finne inspirasjon:

Skjermbilde av Google Mer og spørre om seksjon


2. Kundevurderinger og Testimonials

Kundevurderinger er gull verdt for å bygge tillit. Oppfordre dine fornøyde kunder til å dele sine opplevelser. Vis disse vurderingene tydelig på din nettside og i sosiale medier.

SEO-tips: Optimaliser disse sidene der du legger inn anmeldelser for søk som ” [Ditt merkenavn] anmeldelser” for å fange opp potensielle kunder som søker etter tillitssignaler.

Vi har vårt egen managementsystem for innhente, filtrere og vise frem tilbakemeldinger

3. Social proof

Utnytt sosiale medier til å bygge et fellesskap rundt merket ditt. Oppmuntre til engasjement med følgere gjennom konkurranser, quiz, kommentarer, delinger. Det kan ofte være en god invisering sende direktemeldinger hvis det ikke gjort på en selgene måte. Dette skaper et personlig forhold.

SEO-tips: Bruk hashtags relatert til din nisje for å forbedre synligheten og tiltrekke seg et relevant publikum.

4. Transparens

Vær åpen om din forretningspraksis, produksjonsmetoder og bak kulissene. Dette kan inkludere alt fra hvordan produktene dine er laget til bedriftens kultur og verdier.

SEO-tips: Lag innhold som “Hvordan [Ditt Produkt] blir laget” for å fange opp søk relatert til produksjonskvalitet og etikk.

5. Utmerket Kundeservice

Rask, hjelpsom og tilgjengelig kundeservice kan gjøre underverker for merkevarens rykte. Folk husker hvordan du får dem til å føle seg, så sørg for at hver kundeopplevelse er positiv. Mennesker liker best å handle med andre mennesker, ikke bare et merke. Derfor kan f.eks å sende en personlig melding til alle kunder etter et salg om hvor mye du setter pris på at de valgte ditt produkt eller tjeneste være en liten investering for å øke sjansen for at duy har fått en “kunde for livet”

6. Lag videoer

Video er nok det aller beste rådet jeg kan gi. Med video bygger man en helt unik tilknytting til eksisterende og potensielle kunder. Ingenting egasjerer som video. Men husk at videoene ikke skal ha et “selgende” fokus. Veldig få liker å bli “solgt” til – Men de fleste liker å bli opplyst og finne ut hvordan deres liv kan bli bedre.
Jeg vet hva du tenker. “Video er kostbart” – den gode nyheten er at markedet ikke trenger TV2 produksjonskvalitet. Du kommer veldig langt med et godt mobilkamera. Men jeg vil anbefale å kjøpe en god mikrofon. da lydkvalitet ofte er viktigere en bildekvalitet.

En video kan lett bli tilpasset forskjellige plattformer. Last opp på YouTube og Linkedin ( Bra for litt utdypende videoer), men i kanaler som TikTik kan man raskt få en organisk utbredelse.

Husk å alltid inkluder en konkret handlingsoppfording i vidoen.

Det er kommet en rekke nye verktøy på markedet som gjør videoredigering lettere en noen gang. Dette er eksempler på 2 gode verktøy til en lav pris.
Canva og Invideo. Det finnes flere, men dette er verktøy jeg personlig syntes fungerer godt.

SEO – tip. Husk at YouTube er veredns nest største søkemotor. Behandle titler, beskrivelser og tags på samme måte som Google ved å fokusere på nøkkelord som folk søer etter.

Nøkkelen til merkevarebygging med begrenset budsjett: Spissfokus på signaturprodukt

Når ressursene er begrensede, er det essensielt å konsentrere innsatsen rundt et flaggskipprodukt eller en signaturtjeneste som definerer din merkevare. Dette produktet eller tjenesten bør være en inngangsport til din verden, designet for å senke kjøpsbarrierene og invitere til første gangs engasjement. Ved å være klar og tydelig omkring fordelene og verdiene dette signaturproduktet bringer, kan du effektivt fange oppmerksomheten til potensielle kunder.

Gjør ditt signaturprodukt tilgangelig og innbydende

Velg et produkt eller en tjeneste som er enkelt å forstå og kjøpe. Dette betyr å tilby det til en pris som ikke avskrekker nye kunder, men heller oppmuntrer dem til å ta det første skrittet mot et kjøp. Et lavterskeltilbud fjerner risiko og gjør det enklere for kunder å begynne sin reise med merkevaren din.

Bygg en kommunikasjonstrakt for kundeengasjement

Etter at kunden har gjort sitt første kjøp, er det viktig å ikke la denne interaksjonen være endestasjonen. Integrer kunden i en velutviklet kommunikasjonstrakt som automatisk håndterer videre dialog. Dette innebærer å sende tilpasset innhold som bygger relasjonen, gir verdi, og gradvis introduserer kunden for andre produkter eller tjenester – gjerne de som er mer kostbare eller komplekse. Denne strategien bidrar til å maksimere kundens livstidsverdi og styrke deres forhold til merkevaren din over tid.

Ekspander med strategisk kommunikasjon

Når kunden først er om bord, bruk muligheten til å vise bredden og dybden i tilbudet ditt. Men det er kritisk at denne kommunikasjonen føles naturlig og kundesentrert, heller enn påtrengende salg. Tilpass budskapet basert på kundens interesser og tidligere engasjement med merkevaren din for å sikre relevans og verdi. Dette bygger videre på tilliten og forsterker merkevarelojaliteten.

Ved å implementere disse strategiene kan du effektivt bygge opp din merkevare og skape varige kundeforhold, selv på et stramt budsjett. Fokus på et signaturprodukt eller -tjeneste, sammen med en godt utformet kommunikasjonstrakt, er nøkkelen til suksess.

Picture of Thomas Knutsen
Thomas Knutsen

Webutvikler og markedsfører. Eier av Inpercepta AS

Verdt å dele